On this date, you were born!!


The day you were born was the best moment in my life. Yes, today.. On March 24th, 2012, you were safely born... Welcome to the world, sayang..=)


Your birth story:

Actually, mama dah lama tunggu Haziq keluar.. Since you were at 38 weeks, we (mama & papa) are all ready and prepared!!! But there was no signs of labor at all... The actual due date was on April 2nd, 2012... Apa yang selalu mama rasa adalah false contraction... =)

Tapi, mama ada cakap kat papa.. "Mama rasa Haziq nie baik... Nak tunggu weekend kot baru nak keluar.. Senang tok bah and mak tok nk datang..."  Wan dengan tok memang dah ada kat rumah.. Tak sabar nak tunggu Haziq keluar.. 

And it's true!!! On Saturday morning, since 4 am, I could feel the constant contraction... Tapi, mama tak kejutkan papa lagi.. Takut salah pulak...Sebab dah selalu sangat rasa contraction...Bile dah pukul 6 lebih, mama bagitau papa... Tapi, mama kata "Betul ke nie? Is this the time?" Coz there are no signs at all.. No bleeding.. Takde keluar air ketuban pun... Cuma contraction yang constant.. Every 10 minutes...

Then, we decided to go to the hospital... sebab Papa kata, "Kita check je dulu.. kalo doc suruh balik, kite balik... Takut pulak kalau apa2 jadi..."

We reached the hospital (Hospital Kuala Lumpur) at 7.30 am. Mama kene buat several tests (urine and blood pressure test). Then, wait for the doc to examine me. Bila dah check, doc kata, "It's already 1 cm!!"..
Perasaan Mama masa tu amat2 laaa gembira... Walaupun terasa sakit contraction tue... Sebab sangat2 tak sangka... This is the day!!!

Selalunya, kalau baru 1cm, doc akan suruh balik dulu... Tapi Mama terus kene tahan sebab contraction Mama kuat... 


This is the cardiotocograph, to monitor your heart rate and contraction....



Sakit contraction tu, hanya Allah saja yang tau, sayang... Mama hanya mampu berdoa agar diberikan kekuatan olehNya untuk lahirkan Haziq nanti...

Lebih kurang jam 6.30 petang, bukaan sudah 4cm.. Sepatutnya Mama sudah dibawa ke labour room... Tapi, labour room penuh.. Jadi, Mama kene tunggu dulu di wad... Sedih juga masa tue sebab waktu melawat pun dah habis... Semua orang akan balik... Papa ada, tapi tak boleh teman Mama kat wad.. Kalau dekat labour room, Papa boleh masuk... Jadi, Mama kene jadi lebih kuat... Untuk tahan sakit seorang diri...

Satu perkara yang Mama ingat, Mama diberi suntikan ubat tahan sakit.. Lepas dapat suntikan tue, Mama jadi makin pening...and mengantuk.. Tapi tak boleh tidur...Sakit tu tak laaa berkurang sangat pun... Kadang2, Mama rasa macam mabuk... Sedih jugak sebab Papa tak boleh teman Mama...

Sampaikan Mama kene bangun sendiri untuk ke bilik air.. Sebab Mama rasa macam nak termuntah.. Mujur lah, Mama ternampak Papa kat muka pintu wad.. Terus Mama panggil Papa.. And Papa yang temankan Mama... Mama muntah banyak..mungkin effect dari ubat tadi....

Mama dah tak boleh tahan... that time, it's almost 10 pm... And, diorang bagitau Mama dah boleh dibawa ke labour room... Mama ikutkan saja... Keaadaan Mama masa tu macam separuh sedar kot... Bila dah berada dalam labour room, Mama lebih tenang... Diorang masih monitor heart rate and contraction.. Masa tu rasanya dh 8 cm kot... And staff nurse yang attend Mama tu pun perasan yang Mama macam mengantuk akibat ubat tadi... Mama risau sebab die kata heart rate macam tak berapa nak cantik sangat...

Then, Mama rasa macam nak push dah... So, this is the time... Papa ada sebelah Mama.. Bagi kekuatan... =) Lama jugak laaa Mama rasa proses itu... Dua tiga kali jugak laaa... Akhirnya, jam 11.51 pm, Mama dengar suara Haziq buat kali pertama....


Syukur yang amat pada Allah... Mama selamat lahirkan Haziq...Gambar kat atas nie, jam kat labour room tue... Silau siket... Papa yang ambil gambar nie... =)


Then, lepas nurse bersihkan Haziq, Papa laungkan azan kat telinga Haziq... Lepas tue, nurse letakkan Haziq kat dada Mama.... Ya Allah.... Comel sangat kamu!!! Syukur Alhamdulillah.. Haziq tak nangis, tapi bukak mata tengok muke Mama.... Syahdu sangat Mama rasa... Sayang sangat kat kamu..=)




Ini pulak tag kita berdua...


Haziq anak Mama... Comel je kaki kamu..=)


Dan nie pulak uri... Papa ambil gambar nie untuk kenangan...

Haziq duduk dalam die selama berada dalam perut mama for almost 39 weeks... =) Orang kata, tanda2 kat tali pusat tue adalah berapa orang anak yang kita akan dapat..So, Papa kata, die kire ada 4...Jadi, mungkinkah kamu akan ada 3 adik lagi? Hehehehe...

Keesokan harinya, Papa datang awal pagi dengan Mak Tok...
Bawa makanan untuk Mama...

First, we had each other. Then, we had you. Now, we have everything!!!! =)
 You complete us!!!


0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © Haziqs Diary 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.